Kvinna flätar korgar i en butik

Om Swedfund

Swedfund är Sveriges utvecklingsfinansiär med uppdrag att bidra till minskad fattigdom genom hållbara investeringar i utvecklingsländer. Genom vårt arbete bidrar vi till genomförandet av Agenda 2030 och Parisavtalet.

Swedfund har två verktyg för att leverera på vårt uppdrag. Vi genomför investeringar i den privata sektorn och finansierar förstudier i offentlig sektor genom vår Projektaccelerator. De är ömsesidigt förstärkande och möjliggör för oss att arbeta holistiskt med vårt uppdrag som utvecklingsfinansiär. Vi ser goda möjligheter att i utmanande kontexter investera hållbart för impact och god finansiell avkastning.

Swedfund investerar för arbetstillfällen med anständiga arbetsvillkor samt ökad tillgång till samhällsviktiga produkter och tjänster som elektricitet, livsmedel och digital uppkoppling. Våra investeringar bidrar till att främja innovation, att fler företag lever upp till internationella standarder, ett ökat lokalt värdeskapande samt differentiering av ekonomier. Swedfund investerar även för utsläppsminskning, anpassning och resiliens för att stödja en grön omställning i utvecklingsländer.

Genom tekniska förstudier och kapacitetsuppbyggnad inom offentlig sektor lägger vi grunden för fler hållbara och investeringsbara infrastrukturprojekt i utvecklingsländer. En väl utvecklad infrastruktur är centralt för fattigdomsminskning, ekonomisk utveckling samt ökad handel där svenska företag kan vara en del av lösningen på de utmaningar som finns i utvecklingsländer.

Swedfund bildades 1979 och är ett statligt bolag som förvaltas av Finansdepartementet. Verksamheten finansieras genom återflöden från portföljen samt genom kapitaltillskott från biståndsbudgeten som Utrikesdepartementet ansvarar för.

Mål och uppdragsmål

Swedfund har ett särskilt samhällsuppdrag och särskilda uppdragsmål, där hållbart värdeskapande liksom Agenda 2030 är i fokus. Vårt särskilda samhällsuppdrag är baserat på FN:s hållbara utvecklingsmål med fokus på minskad ojämlikhet, jobb med anständiga arbetsvillkor, klimat, kvinnors ekonomiska egenmakt och kapitalmobilisering.   

Läs mer om våra mål i vår Integrerade Redovisning

Läs mer om våra mål: Våra mål för att skapa hållbart värde

Vi följer även en rad policyer, riktlinjer, ramverk, åtaganden och internationella principer. Läs mer här: Riktlinjer och policyer

Additionell och katalytisk

Swedfunds uppdrag är att verka additionellt och katalytiskt genom att attrahera privat kapital till investeringar.

Att vara additionell innebär att vi möjliggör investeringar som annars inte skulle genomföras.Swedfund bedömer additionalitet utifrån OECD:s biståndskommittés definition som inbegriper finansiella dimensioner, värdeskapande och utvecklingseffekt. Inom värdeskapande bedömer vi investeringens hållbarhet och samhällseffekt. Inom ramen för finansiell additionalitet ingår att bidra till att privat kapital mobiliseras.

Vi är additionella genom:

  • investeringar i den privata sektorn, kapitalmobilisering och kapacitetsuppbyggnad för att främja utveckling och tillväxt
  • förstudier och kapacitetshöjande insatser för hållbar utveckling av offentlig infrastruktur, där svenska företag kan vara del av lösningen.

Risk

I vårt uppdrag som utvecklingsfinansiär ingår att moblisera kapital från andra investerare. Genom att ta risk och visa på möjligheterna är vi katalytiska. Det innebär att vi genomför hållbara investeringar och tekniska förstudier som skapar både impact och finansiell avkastning, vilket kan inspirera och skapa förutsättningar för andra att investera vid sidan av oss.

Att genomföra hållbara investeringar som skapar både impact och finansiell avkastning har en viktig demonstrationseffekt och underlättar arbetet med att mobilisera institutionellt kapital.

Swedfunds arbete med riskhantering syftar till att uppnå riskoptimering utifrån uppdragsmål och affärsmodell snarare än riskminimering i alla avseenden.